vineri, 14 februarie 2014

Comunicarea

COMUNICAREA:
          Comunicarea este un ansamblu de actiuni care au in comun transmiterea de informatii sub forma de mesaje, stiri, semne sau gesturi simbolice, texte scrise s.a. intre doua persoane, numite interlecutori, sau mai formal, emitator si receptor. a nu se confunda insa cu aparatele de comunicatie numite emitatorul si receptorul de radio, care folosesc la comunicatiile la distanta=telecomunicatii.Termenul de comunicare este legat de existența noastră ca oameni, mai apoi ca societate, fiindcă ființele umane și comunicarea sunt interdependente. Fără comunicare și limbaj noi ca ființe ce interacționăm și relaționăm în cea mai mare parte, sau chiar în întregime prin actul comunicări, existența noastră pe pământ ar fi inutilă.Este un proces dinamic, aflat într-o permanentă transformare. 
SCHEME DE COMUNICARE:
  • Schema clasică de comunicare:
E
C
R





  • Schema matematicianului american Claude Shannon (1952):
E
C
CDR










LIMBAJUL SURDO-MUTILOR:
      Limbajul mimico-gestual (sau limbajul semnelor) este un limbaj de exprimare și de gesturi naturale de configurare-spațiu și percepția vizuală prin care persoana surdo-mută poate stabili un canal de comunicare cu mediu social, indiferent dacă sunt persoane surde care știu limbajul sau cineva care cunoaște limbajul semnelor. În timp ce canal de comunicare pentru vorbire este vocal-auditiv, limbajul semnelor se transmite pe un canal gestual-vizual.Interpretii care folosesc limbajul semnelor lucreaza în reuniuni la care participa participanti hipoacuzici si realizeaza interpretarea din limba vorbita în limbajul semnelor si invers. Interpretul sta pe scaun sau în picioare într-un loc cât mai vizibil participantilor cu probleme de auz.
       
LIMBAJUL NEVAZATORILOR:

            Acest limbaj se numeste Braille, provenind de la pedagogul francez Louis Braille, care a tiparit si a inventat limbajul pentru nevazatori.   
       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu